Intussen doorgaand bezig met kaart-o-grafie, voor deze(n) en gene(n); voor die groene gidsen ben ik inmiddels wel zo’n beetje klaar. Niet al te veel origineel werk van mij bij; aangeleverde materialen en dan nauwkeurig de data op plaats en de route er netjes intekenen. Moet je Rotterdam zo zien(?): nee, toch!?
Goede groene gids
• ••••
Opruiming
en ik zeg
dat er te veel aan voeten wordt gezaagd en met data geschoven
(geluid hierbij uit “kameleo” een uit 2008 ruim 14 minuten durende improvisatie met de ‘softsynth’ Cameleon 5000, waarvan het enorme potentieel nog te exploreren valt)
Wandelman
Getracht de minidiscrecorder terug aan de praat te krijgen met de op de kopfoon geplaatste microfoons, zoals ik die voorheen gebruikt had, tot enkele jaren voor ’t laatst en met name elf jaar geleden, toen ik opnames maakte voor de cd-rom bij het boek Havenkwartier – Rotterdam/Porto*.
Een van de twee werkt niet meer, met slechts gekraak op het andere spoor tot gevolg. Het bestand in tweeën geknipt en de monosporen naast elkaar gezet. Het geluid uit de tuin, of vanaf de zolder over de dijk? Ik vind het toch rustgevend.
*) Omvangrijk fotoboek waarin Rotterdam en Porto als culturele hoofdsteden tegen elkaar worden afgewogen. De uitgave is rijk geillustreerd met foto’s van Maarten Laupman, Jan Luitjes en Joop Reyngoud en bevat teksten van onder meer Marcel Moring, H.J.A. Hofland, Portugese auteurs en de beide burgemeesters. Gevat in een harde kaft is het een typisch promotieboek voor de steden. Behalve de havens, monumenten en stadsgezichten is er ruime aandacht voor het dagelijkse leven in de volkswijken van Rotterdam en Porto. In parallelle fotorijmen worden de markten, de bruggen, de voetbalsupporters en het recreeren met elkaar vergeleken. De meeste foto’s zijn anekdotisch en tonen een hang naar nostalgie. Er zijn weinig hoogstandjes van architectuurfotografie en de havens blijven ondanks de titel opvallend buiten beeld. De bijgevoegde cd-rom bevat plattegronden van Porto en Rotterdam, waarop de monumenten en de plekken waar de foto’s zijn gemaakt, staan aangegeven.
(Biblion recensie, Drs. R. Suermondt)