Er zat ei in de tomatensoep, in de tomatensalade en in de koek, maar vooraf hadden we Marokkaanse thee en ook Marokkaanse koekjes als nagerecht. Nu weten we alles* van dit feest, dat plaatsvindt bij de ‘volste’ maan van het jaar.
*) Het midherfstfestival (ook wel Chinees Maanfeest genoemd) is een Oost-Aziatisch feest dat op de vijftiende van de achtste maand van de Chinese kalender wordt gehouden. Het wordt vooral gevierd in Volksrepubliek China, Taiwan, Hongkong, Macau, Noord-Korea, Zuid-Korea, Vietnam, Japan en gebieden waar migranten oorspronkelijk uit deze landen kwamen.
Het feest bestaat al drieduizend jaar, dus men begon het al vanaf de Zhou-dynastie te vieren. Toen werd het voor het eerst vermeld in de confucianistische boeken Riten van Zhou/Zhou Li en Optekeningen over de riten/Li Ji.
Aan het einde van de Yuan-dynastie stopten Chinezen briefjes in maancakes om elkaar te vertellen wanneer ze de Mongoolse Yuan-dynastie omver zouden werpen. Het was bedacht door Liu Bowen uit Zhejiang, adviseur van de Chinese rebel Zhu Yuanzhang. Op het briefje stond vermeld: “Op de vijftiende van de achtste maand gaan we de Mongolen doden / 八月十五殺韃子”. De Mongolen werden met succes omvergeworpen en er kwam weer een nieuwe Han-Chinese dynastie, de Ming-dynastie. Zhu Yuanzhang werd de eerste keizer en de grondlegger van deze dynastie.
Bron: Wikipedia